Συνάντηση του ΣΕΕΑΕ με τον Υπουργό Οικονομικών, κο Βαρουφάκη



04/06/2015  Σήμερα ημέρα Πέμπτη και ώρα 12:00 πραγματοποιήθηκε συνάντηση μελών του Δ.Σ. του ΣΕΕΑΕ, με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Βαρουφάκη και τους συνεργάτες του.
Τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν κυρίως  τη νέα φορολόγηση των αυτοκινήτων, που εξέδωσε το Υπουργείο Οικονομικών, στην προσπάθειά του για τη δημιουργία και παγίωση μιας δικαιότερης και αποτελεσματικότερης φορολόγησης  των αυτοκινήτων και ενός γενικότερου εξορθολογισμού του τομέα της αυτοκίνησης. Για την ακρίβεια τα θέματα αφορούν:
1. Κατάργηση του κριτήριου του κυβισμού των οχημάτων ως βάση της φορολόγησής τους. Αντί γι’ αυτό προτείνεται υπολογισμός της φορολογίας στη βάση της λιανικής τιμής (προ φόρων), με προοδευτική αναπροσαρμογή των συντελεστών του τέλους ταξινόμησης.
2. Καταβολή ΦΠΑ, έλεγχο στοιχείων και υπαγωγή στις διατάξεις της σχετικής φορολογίας των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων τα οποία προέρχονται από χώρες του εξωτερικού.
3. Θέσπιση αντικινήτρων στην κυκλοφορία παλαιών και ρυπογόνων οχημάτων (π.χ. για οχήματα άνω της  20ετίας) με ένα «τέλος περιβάλλοντος».
4. Αντικατάσταση του συστήματος απόσυρσης από ένα δικαιότερο σύστημα φορολόγησης το οποίο θα επιδοτεί τα οχήματα χαμηλής τιμής αγοράς.
5. Ανάλογη  προσαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης σχετικά με τα αυτοκίνητα.
6. Αλλαγή του τρόπου ελέγχου ανασφάλιστων και ανέλεγκτων από ΚΤΕΟ οχημάτων (π.χ. με ηλεκτρονική διασταύρωση των στοιχείων τους).
Η συνάντηση ήταν πολύ εποικοδομητική, διήρκησε περίπου μιάμιση ώρα, έγινε σε ένα πολύ καλό και φιλικό κλίμα, συζητήθηκαν όλες οι προτάσεις του Υπουργείου αναλυτικά και ανταλλάχτηκαν ενδιαφέρουσες θέσεις και απόψεις.

Ο ΣΕΕΑΕ τις επόμενες μέρες θα καταθέσει και γραπτώς τις προτάσεις του για ένα αντικειμενικό και δίκαιο φορολογικό σύστημα για τον κλάδο του αυτοκίνητου.
Σχόλιο :  Παρακαλούμε τους συναδέλφους εάν θέλουν κάποιες διευκρινήσεις ή θέλουν να κάνουν προτάσεις για τα παραπάνω θέματα, να επικοινωνήσουν με τα γραφεία του Συνδέσμου με e-mail ή τηλεφωνικά.
 

05/06/2015  Ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών.

Συνάντηση του Υπουργού Οικονομικών με αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Εμπόρων Εισαγωγέων Αυτοκινήτων Ελλάδος.
Με αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Εμπόρων Εισαγωγέων Αυτοκινήτων Ελλάδος (ΣΕΕΑΕ) συναντήθηκε, την Πέμπτη 04/06/2015, ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Γιάνης  Βαρουφάκης, στο πλαίσιο της διαβούλευσης που ξεκίνησε το Υπουργείο για ένα πιο δίκαιο σύστημα φορολόγησης των αυτοκινήτων και εξορθολογισμού του συγκεκριμένου τομέα.
Κατά τη διάρκεια της συνάντηση έγινε εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων και οι εκπρόσωποι του ΣΕΕΑΕ συμφώνησαν ότι το σύστημα πρέπει να γίνει πιο δίκαιο. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να στείλουν υπόμνημα με τις προτάσεις τους.
Υπενθυμίζεται ότι, στις 29/04/2015, για το ίδιο θέμα η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων.
Η διαβούλευση θα συνεχιστεί και με άλλους φορείς του κλάδου της αυτοκίνησης με στόχο, σε σύντομο χρονικό διάστημα, να διαμορφωθεί ένα δίκαιο και πιο αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα. 
Πηγή: Υπουργείο Οικονομικών
 
17/06/2015  Συνάντηση στο Υπουργείο Οικονομικών, με τον συνεργάτη του Υπουργού κο Β. Καφούρο, στην οποία αναλύθηκαν περισσότερο τα θέματα και από την μεριά του ΣΕΕΑΕ και από την μεριά του Υπουργείου.
 

Οι πολιτικές εξελίξεις των αμέσως επόμενων ημερών, δημοψήφισμα, capital control, .....κλπ, δεν επέτρεψαν την συνέχιση και την ολοκλήρωση αυτού του θέματος.