Υπόμνημα προς τον κο Γ. Μαυραγάνη, Υφυπουργό Οικονομικών



Καλλιθέα, 22/02/2013
                                                                                          Αρ.Πρωτ.:2103
 
ΠΡΟΣ
Υπουργείο Οικονομικών
Υφυπουργό κον Γιώργο Μαυραγάνη 
 
Θέμα : ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΕΚΥΨΑΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΑΝΤΙΡΡΥΠΑΝΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
 
       Όπως γνωρίζετε, με σχετικές πράξεις των αρμόδιων Διευθυντών Τελωνείων, έχουν ήδη βεβαιωθεί σε μέλη μας ( εμπόρους αυτοκινήτων σ ολόκληρη την Ελλάδα) συμπληρωματικά τέλη ταξινόμησης για αυτοκίνητα  ΙΧ μάρκας BMW

Τύπος 346 L παραλλαγής ΑΜ11 έκδοσης  11 και κινητήρα 20654
Τύπος 346 C παραλλαγής ΒΜ11 έκδοσης  11 και κινητήρα 20654
Τύπος   5/D   παραλλαγής DM11 έκδοσης  11 και κινητήρα 20654
Τύπος 346 L παραλλαγής ΑL31  έκδοσης   11 και κινητήρα 194E1

για το λόγο ότι τελωνίστηκαν (δήθεν) εκ παραδρομής ως υπαγόμενα στην οδηγία αντιρρυπαντικής τεχνολογίας 98/69 ΕΕ, ενώ στην πραγματικότητα (κατά την άποψη των υπηρεσιών σας) πληρούσαν τις προδιαγραφές της Οδηγίας αντιρρυπαντικής τεχνολογίας 96/69 ΕΕ.
   Ειδικότερα τα μέλη μας που ασκούν εμπορία καινούργιων και μεταχειρισμένων επιβατικών αυτοκινήτων προκειμένου να διαθέσουν σε πελάτες τους στην Ελλάδα αυτοκίνητα μάρκας BMW

Τύπος 346 L παραλλαγής ΑΜ11 έκδοσης  11 και κινητήρα 20654
Τύπος 346 C παραλλαγής ΒΜ11 έκδοσης  11 και κινητήρα 20654
Τύπος   5/D   παραλλαγής DM11 έκδοσης  11 και κινητήρα 20654
Τύπος 346 L παραλλαγής ΑL31  έκδοσης   11 και κινητήρα 194E1

αφού πληροφορήθηκαν εκ των προτέρων από τις αρμόδιες υπηρεσίες τους φόρους και δασμούς ( δηλαδή το Ειδικό Τέλος Ταξινόμησης) που θα όφειλαν να καταβάλουν για τα εν λόγω αυτοκίνητα, προέβησαν στις κατάλληλες έρευνας αγοράς και κατόπιν στις προβλεπόμενες διαδικασίες εισαγωγής και αφού έλαβαν τις σχετικές βεβαιώσεις αντιρρυπαντικής τεχνολογίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες της τότε Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθηνών-Πειραιώς, Νομαρχιακό Διαμέρισμα Πειραιώς, Δ/ση Μεταφορών & Επικοινωνιών (Νυν Περιφέρεια Αττικής), κατέβαλαν τους προβλεπόμενους δασμούς (ΕΤΤ) που αφορούσαν την κατηγορία 98/69 της οδηγίας.
       Πρέπει να σημειωθεί ότι τα εν λόγω αυτοκίνητα και ο κινητήρας τους πληρούσαν τις προδιαγραφές των ορίων ρύπων που καθορίζονται από την κοινοτική οδηγία 98/69 ΕΕ, τούτο δε βεβαιώθηκε από το πιστοποιητικό του εργοστασίου BMW, αλλά και μπορούσε να αποδειχθεί από οιεσδήποτε μετρήσεις που θα μπορούσαν να γίνουν από τα αρμόδια ΚΤΕΟ κατά την ταξινόμησή τους.
      Μερικά χρόνια αργότερα, και αφού είχαν πωληθεί τα αυτοκίνητα, μετ’ εκπλήξεώς τους, οι αρμόδιες αρχές τους κάλεσαν σε απολογία διότι τάχα κατέβαλαν τους αναλογούντες στο εν λόγω όχημα φόρους σύμφωνα με την οδηγία 98/69 και όχι σύμφωνα με την οδηγία 96/69, στην οποία κατ’ αυτό υπάγεται, χωρίς καν να υπάρχει επαρκής και νόμιμη αιτιολογία για ποιους λόγους τα εν λόγω αυτοκίνητα πληρούσαν εν τέλει τις προδιαγραφές της οδηγίας 96/69 και όχι της 98/69. Δηλαδή με σχετικές αποφάσεις της τότε Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθηνών-Πειραιώς, Δ/νση Μεταφορών & Επικοινωνιών, Τμήμα τεχνικών υπηρεσιών, το αρμόδιο τμήμα της ερμηνεύοντας με λανθασμένο τρόπο τις τότε ισχύουσες νομοθετικές διατάξεις, προέβη στην ανάκληση των βεβαιώσεων οδηγίας αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, επανεκδίδοντας νέες δια των οποίων βεβαίωνε ότι τα υπό κρίση οχήματα πληρούν την οδηγία 96/69 αναφορικά με τις εκπομπές καυσαερίων και όχι την οδηγία 98/69. Το γεγονός αυτό είχε σαν συνέπεια να κληθούν από τις αρμόδιες τελωνειακές αρχές να καταβάλουν εκ των υστέρων (και χωρίς να οφείλουν) ένα σημαντικό ποσό επιπλέον ως ειδικό τέλος ταξινόμησης.
     Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 121 παρ.1, 2ο και 7 του ν. 2960/2001  1. «Επιβατικά αυτοκίνητα της δασμολογικής κλάσης  87,03 Συνδυασμένης Ονοματολογίας  (κανονισμός ΕΟΚ 2658/1987 του Συμβουλίου της  23ης Ιουλίου 1987 EEL της 07-09-01987) υποβάλλονται σε τέλος ταξινόμησης επί της φορολογητέας αξίας όπως αυτή διαμορφώνεται με βάση τις διατάξεις του άρθρου 126 του παρόντα και του άρθρου 4 του Ν. 1573/1985 (ΦΕΚ 201 Α’) όπως ισχύουν», 2. «οι συντελεστές του τέλους ταξινόμησης της προηγούμενης παραγράφου ορίζονται ως ακολούθως: α) για αυτοκίνητα που πληρούν εκ κατασκευής τις προδιαγραφές της οδηγίας 98/69 Ε.Κ. ή μεταγενέστερης ….»  3. « με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων και Μεταφορών και Επικοινωνιών καθορίζονται οι διαδικασίες και τα απαραίτητα δικαιολογητικά για το χαρακτηρισμό των αυτοκινήτων ως αντιρρυπαντικής τεχνολογίας και τη  διαπίστωση των προδιαγραφών από πλευράς αντιρρύπανσης που πληρούν  σύμφωνα με τις Κοινοτικές Οδηγίες, οι οποίες αναφέρονται στην παράγραφο 2 για την υπαγωγή τους στον αντίστοιχο συντελεστή τέλους ταξινόμησης, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου».
      Προσφάτως οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας εξετάζοντας εκ νέου, κατόπιν σχετικών αιτημάτων εμπόρων, με βάση συμπληρωματικά στοιχεία που προσκομίστηκαν και ειδικά με βάση σχετικά πιστοποιητικά καυσαερίων του τμήματος ελέγχων της Δ/νσης Οδικής Ασφάλειας και Περιβάλλοντος του Υπ.Μ.ε. κατέταξαν εκ νέου τα οχήματα μάρκας BMW

Τύπος 346 L παραλλαγής ΑΜ11 έκδοσης  11 και κινητήρα 20654
Τύπος 346 C παραλλαγής ΒΜ11 έκδοσης  11 και κινητήρα 20654
Τύπος   5/D   παραλλαγής DM11 έκδοσης  11 και κινητήρα 20654
Τύπος 346 L παραλλαγής ΑL31  έκδοσης   11 και κινητήρα 194E1

στις προδιαγραφές της οδηγίας 98/69 και επιβεβαίωσαν τις αρχικές  βεβαιώσεις ανακαλώντας σιωπηρά τις μεταγενέστερες πράξεις τους.
      Εν όψει των ανωτέρω παρακαλούμε να μεριμνήσετε άμεσα για να επιλυθεί συνολικά το ανακύψαν ζήτημα με την έκδοση σχετικής υπουργικής αποφάσεως ή εγκυκλίου έτσι ώστε να αρθούν άμεσα οι δυσμενείς συνέπειες από την επιβολή πρόσθετων τελών ταξινόμησης από τα τελωνεία στα μέλη μας-εμπόρους που υπέστησαν αυτήν την ταλαιπωρία και καλούνται σήμερα – εν  μέσω εξαιρετικά δυσμενούς οικονομικού κλίματος – να καταβάλουν δασμούς που δεν οφείλονται.
 
Mε εκτίμηση
για το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΕΑΕ
 
Ο Πρόεδρος                                                                            Ο Γεν. Γραμματέας                 
                                 
Απόστολος Πετιμεζάς                                                                Κων/νος Κεράτσας
 
Κοινοποίηση:
Γενική Διεύθυνση Τελωνείων και Ε.Φ.Κ.
Υπουργείο Μεταφορών και Ανάπτυξης
Αναπληρωτή Υπουργό  κον Σταύρο Καλογιάννη
Γενικό Γραμματέα Μεταφορών κον Νίκο Σταθόπουλο
 
Για να δείτε το πρωτότυπο έγγραφο, παρακαλώ πατήστε εδώ.